
Literatura feminista per repensar el present
5 llibres per aquest Sant Jordi que et poden fer canviar la perspectiva
El feminisme no és només una lluita, és també una manera de mirar el món. I sovint, aquesta mirada comença amb una lectura. Llegir autors i autores feministes ens ajuda a profunditzar en com és d’estructural la desigualtat de gènere: des de la distribució de les tasques domèstiques fins a l’arquitectura de les nostres ciutats, passant pel món laboral o la ciència.
Aquests cinc llibres són per a qui vulgui mirar més enllà, qüestionar tot allò que ens sembla evident i entendre millor per què el feminisme encara és tan necessari.
La Mujer Invisible – Caroline Criado Perez
Un llibre clau per entendre com el món s’ha dissenyat a la mida masculina (perspectiva androcèntrica). Caroline Criado Perez revela el biaix de gènere en les dades i com aquest afecta en tots els àmbits de la vida des de la salut fins a la mobilitat urbana. És revelador, incòmode i absolutament necessari. Si alguna vegada t’has preguntat per què les dones estan menys representades en certs àmbits, aquí tens algunes respostes molt concretes.
Dones, raça i classe – Angela Davis
Un exemple impecable de feminisme interseccional. Angela Davis analitza com les lluites pels drets de les dones, la igualtat racial i la justícia social estan entrellaçades. És una lectura imprescindible per entendre que el feminisme ha de ser, per definició, inclusiu i global.
Els homes m’expliquen coses – Rebecca Solnit
Aquest assaig va popularitzar el concepte de mansplaining, però va molt més enllà. Rebecca Solnit reflexiona sobre la manera en com es qüestiona la veu de les dones i el silenci imposat socialment. Una lectura breu però molt potent, plena de moments de reconeixement (i d’indignació).
El segon sexe – Simone de Beauvoir
Un clàssic del pensament feminista que continua essent actual. Simone de Beauvoir analitza com s’ha construït el rol de la dona en la societat i desafia les normes imposades. Filosofia, història i crítica social en una obra fundacional: llegir-la és com afegir una lent nova amb què mirar el món.
Una cambra pròpia – Virginia Woolf
Amb una gran sensibilitat literària, Virgina Woolf planteja una idea tan simple com revolucionària: per escriure (i crear), una dona necessita independència econòmica i un espai propi. Aquest assaig és també una crítica a com s’ha ignorat la veu femenina en la història cultural.
En conclusió
Aquestes lectures no són només llibres: són finestres. Et faran veure el que abans no veies, i un cop ho veus, ja no pots deixar de mirar-ho. Independentment del teu àmbit laboral, aquests llibres poden inspirar-te i fer canvis reals en com penses, treballes i vius.