
El registre retributiu i tot el que has de saber sobre ell
Amb l’entrada en vigor del RD 902/2020, del 13 d’octubre de 2020, totes les empreses estan obligades a realitzar el registre retributiu anualment, amb independència del nombre de persones treballadores.
L’objectiu principal del registre retributiu és el de conèixer i ampliar la informació sobre les diferències salarials que puguin produir-se entre el grup d’ homes i de dones, dins d’ un mateix lloc de treball o classificació professional. En concret, el registre avalua tots els conceptes salarials que percep una plantilla, calculant la mitjana i la mediana dels imports en el grup d’homes i de dones, i obtenint a partir d’ aquests resultats la bretxa salarial per a cada concepte. D’aquesta manera, es pot identificar quins són els conceptes que provoquen diferències salarials.
A l’hora de realitzar el registre retributiu, és important obtenir els càlculs tant amb els imports reals, com amb els imports equiparats: normalitzats i anualitzats. En altres paraules, equiparar els imports de tot el personal a jornada i any complets, per així mesurar l’impacte en la retribució que tenen les condicions laborals del personal, com la temporalitat o les hores de jornada laboral, que afecta especialment les dones: com apunta l’últim informe de Dones i Homes que realitza l’INE, un 6,5% dels homes es trobaria a temps parcial, mentre que el grup de dones representa un 22,4%. Al comparar les bretxes salarials reals i les equiparades, podem veure quina part d’aquesta bretxa s’explica per aquests factors.
S’amplia la informació sobre les diferències salarials
Una de les novetats que presenta el registre retributiu és la incorporació del càlcul de la bretxa salarial en base a la mediana (element central d’una sèrie de dades endreçada). A diferència de la mitjana, la mediana exclou l’ impacte de les dades atípiques elevades o baixes, per la qual cosa permet veure si es produeixen diferències salarials de forma estructural, o si les diferències es produeixen pels casos atípics. A més, un cop calculada la bretxa salarial en base a la mitjana i a la mitjana d’un mateix concepte, podem interpretar la causa d‘aquesta bretxa salarial. Serà segregació vertical quan el resultat de mitjana sigui superior al resultat de mitjana, i segregació horitzontal quan sigui major el resultat de mitjana respecte al de mitjana.
L’objectiu del registre retributiu
És important destacar que el registre retributiu no només serveix per identificar les diferències salarials entre homes i dones, sinó també per establir mesures correctores que permetin reduir o eliminar la bretxa salarial. De fet, en el RD 902/2020, s’estableix l’obligació de negociar mesures específiques per corregir les diferències salarials detectades en el registre retributiu.
D’altra banda, és fonamental que les empreses es comprometin a divulgar els resultats del registre retributiu tant a la plantilla com als representants dels treballadors, ja que això augmenta la transparència i la confiança en l’ empresa, i permet que es puguin prendre mesures per corregir les desigualtats salarials. A més, la publicació dels resultats del registre retributiu també contribueix a crear consciència social sobre la importància de la igualtat salarial i a promoure una cultura empresarial més igualitària i justa.