
25 N: Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones
Avenços i retrocessos en els drets de les nenes i les dones
En ple segle XXI, encara es produeixen accions legislatives que evidencien tant avenços com retrocessos en els drets de les dones i les nenes. Un exemple positiu és el cas de Colòmbia, que aquest novembre ha aprovat la prohibició del matrimoni infantil amb el projecte de llei “Son niñas, no esposas”. Aquesta decisió arriba tard, tenint en compte que Colòmbia ocupava posicions alarmants en unions forçades abans dels 18 anys, especialment en comunitats indígenes. Aquesta mesura marca un avanç necessari per protegir la infància i garantir drets bàsics. Tanmateix, no tot són bones notícies. A l’Iran, aquest mateix any, s’ha reduït l’edat de consentiment de les nenes a 9 anys per poder casar-se, un fet que representa un retrocés alarmant en els drets humans i perpetua sistemes patriarcals opressius. Aquesta mesura no només vulnera la infància, sinó que posa en risc la seguretat i el benestar de milions de nenes, constituint una forma de violència estructural.
La violència contra les dones: un problema estructural i global
Aquestes situacions, a banda i banda del globus, evidencien que, malgrat els avenços, cal seguir lluitant per evitar que aquests retrocessos es repliquin i comprometin els esforços per eliminar la violència de gènere en totes les seves formes. I és que, són la punta de l’iceberg d’un problema estructural. La violència envers les dones no és un fenomen aïllat ni localitzat: és un problema universal, arrelat en normes patriarcals que es resisteixen a canviar. Des del matrimoni infantil fins a les agressions sexuals, passant per la violència econòmica o simbòlica, el control emocional, la discriminació laboral i la invisibilització en espais de poder, el masclisme es manifesta en diferents formes i contexts, però sempre amb un objectiu comú: limitar la llibertat i el poder de les dones.
Cada 25 de novembre, en el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, es reafirma i reivindica la necessitat de lluitar contra aquesta xacra. Aquest dia és una crida a l’acció, però la reflexió i la feina per aconseguir una societat lliure de violència i transformar les estructures que la perpetuen continua durant tot l’any.
Prevenció i protecció: claus per erradicar la violència masclista
La prevenció és una de les claus principals. Com a societat, tenim el poder de començar des de les escoles, educant en igualtat, respecte i relacions sanes. La sensibilització sobre les formes de violència més subtils i la formació de professionals per detectar-les a temps són passos indispensables. Amb aquestes eines, es pot evitar que les violències s’arrelin i perpetuïn. A més, la protecció de les víctimes ha de ser prioritària. A Espanya, serveis com el telèfon 016, que atén de manera confidencial i gratuïta, les cases d’acollida i els programes d’assistència integral són pilars fonamentals. Garantir-ne el finançament i l’accessibilitat és essencial per oferir seguretat a totes les dones que la necessiten.