La lluita per la igualtat LGTBI en l’àmbit laboral

La lluita per la igualtat LGTBI en l’àmbit laboral

Avançen els drets LGTBI en l’àmbit laboral

El dia de l’Orgull és un dia per reivindicar la lluita per aconseguir la igualtat i el respecte cap a totes les orientacions sexuals, una lluita en la qual tot i haver-se produït avenços, encara queda molt camí per recórrer en tots els àmbits de la societat, i especialment en l’àmbit laboral.

Així es posava de manifest amb l’estudi de “La discriminació de les persones LGTBI en l’àmbit laboral a Espanya“, elaborat per la UGT i la FELGTB, on el 75% de les persones consultades reconeixen haver presenciat algun tipus d’agressió verbal cap a lesbianes, gais, bisexuals o trans a la feina.

Els resultats més destacables

En aquest estudi es detecta que almenys un 42% de les persones LGTB han patit algun tipus de violència verbal a la feina, però el 55% que reconeixen haver patit una agressió asseguren que ningú s’ha posicionat a favor seu. No és d’estranyar, doncs, que set de cada deu persones LGTBI no s’atreveixen a denunciar agressions als seus superiors a la feina. Però el més preocupant és que només s’atenen tres de cada deu denúncies.

La normalitat d’aquesta violència i la falta d’actuació davant de les situacions de discriminació que viuen les persones del col·lectiu LGTBI condueixen a l’encobriment de l’orientació: el 86% de les persones enquestades creuen que cal ocultar l’orientació sexual en una entrevista de treball, i tres de cada quatre persones LGTBI han tingut por alguna vegada a revelar la seva orientació a la feina.

L’estudi també posa de manifest les dificultats que enfronten les persones trans a l’hora d’accedir al mercat laboral, atribuïdes principalment a la discriminació oberta durant el procés de selecció, la invisibilitat i l’ocultació de la seva identitat, la dificultat per obtenir documents oficials que reflecteixin la seva identitat de gènere, i l’assetjament i la violència al lloc de treball. La discriminació i l’assetjament constant també tenen un impacte significatiu en la salut mental de les persones trans, afectant la seva capacitat per mantenir una feina i tenir estabilitat; limitant, per tant, les seves videsC

Com hem d’actuar per prevenir aquesta discriminació?

Per a donar resposta a aquestes desigualtats, la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones, requereix a les empreses l’obligació d’elaborar Plans LGTBI. Aquests tenen com a objectiu promoure la inclusió i la igualtat d’oportunitats per a les persones del col·lectiu LGTBI en el context laboral, amb la intenció de combatre la discriminació i crear entorns de treball segurs i respectuosos.

Implementar Plans LGTBI no només beneficia les persones del col·lectiu, sinó que també aporta avantatges significatius a les empreses. Entre els beneficis, es destaca l’augment de la satisfacció i el compromís de les persones treballadores, ja que un entorn laboral inclusiu fomenta un clima de confiança i respecte. Això pot derivar en una major productivitat i una disminució de l’absentisme laboral.

Els Plans LGTBI no només són una obligació: també són una eina imprescindible per avançar cap a una societat més justa i equitativa. A través d’aquestes iniciatives, es busca garantir que totes les persones, independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere, puguin desenvolupar-se plenament en l’àmbit laboral, sense por a la discriminació o la violència.

Tot i que encara queda molt per fer, els passos que es donin avui seran fonamentals per construir un futur millor per a tots i totes.


This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.