
Nova Llei Orgànica 2/2024: el que les empreses han de saber sobre la llei de paritat
L’1 d’agost de 2024, es va publicar la Llei Orgànica 2/2024, coneguda com la Llei de representació paritària i presència equilibrada de dones i homes
Aquesta llei té com a objectiu garantir la participació equitativa de dones i homes en òrgans de decisió tant en el sector públic com en el privat: l’objectiu final és eliminar les desigualtats de gènere existents i fomentar una cultura organitzativa més inclusiva.
Quins canvis suposa la llei LO 2/2024?
En concret, els principals canvis que presenta la llei són:
- Pel que fa al sector públic, tots els òrgans col·legiats de decisió hauran de complir amb la representació paritària: comissions, comitès, juntes directives, consells assessors, tribunals i altres entitats.
- Per al sector privat, que almenys el 40% dels membres dels consells d’administració d’empreses han de ser dones o homes, depenent del gènere menys representat. Aquesta norma s’aplica tant a empreses cotitzades com a aquelles considerades d’interès públic, on entren totes les empreses amb més de 250 persones treballadores. Les empreses estaran obligades a informar anualment sobre el compliment d’aquesta llei en els seus informes de gestió, i hauran de revisar i adaptar els seus estatuts, reglaments interns i processos de selecció per garantir que no existeixen barreres que impedeixin la representació equitativa de dones en posicions de lideratge. També s’estableixen sancions per a aquelles organitzacions que no compleixin amb els requisits establerts.
Quines empreses estan obligades a complir amb la paritat?
Pel que fa al compliment de la paritat, aquest serà exigible per les empreses de l’IBEX 35 el 30 de juny de 2026, per la resta d’empreses cotitzades el 30 de juny de 2027 i per les empreses d’interès públic el 30 de juny de 2029. Les empreses d’interès públic són aquelles que tenen més de 250 persones treballadores i compleixen amb alguna d’aquestes condicions: tenir un import net de la xifra de negocis de més de 50 milions d’euros o bé tenir un total de partides en actiu de més de 43 milions.
A més a més, les societats anònimes cotitzades hauran d’elaborar i publicar anualment en el seu informe de sostenibilitat i a la seva pàgina web informació accessible sobre la representació del sexe menys representat en el seu consell d’administració. Aquesta informació, que s’enviarà a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i complir amb la Llei 6/2023, també haurà de diferenciar entre membres executius i no executius, així com detallar les mesures adoptades per assolir els objectius d’igualtat de gènere. En cas de no assolir aquests objectius, s’hauran d’explicar les raons i les accions previstes per corregir-ho. Aquesta informació es difondrà juntament amb altres informes corporatius anuals i es mantindrà accessible a les webs de la societat i la CNMV durant almenys deu anys.
En conclusió
L’aprovació de la Llei Orgànica 2/2024 no és un fet aïllat, sinó que s’alinea amb les directrius establertes per la Unió Europea, concretament amb la Directiva (UE) 2022/2381 del Parlament Europeu i del Consell, de 23 de novembre de 2022. Aquesta directiva europea respon a la persistència de desigualtats de gènere en la presa de decisions econòmiques i empresarials a la Unió Europea. Tot i els esforços anteriors i les millores en alguns països, la presència de dones en posicions de lideratge empresarial continuava sent molt inferior a la dels homes.
A través d’aquesta llei, Espanya s’alinea amb els compromisos europeus, demostrant una voluntat clara de liderar el canvi cap a una societat més igualitària. La transposició d’aquesta directiva al dret espanyol mostra el compromís del país amb la implementació de polítiques que promoguin la igualtat de gènere en totes les esferes de la vida pública i privada.
Quadre resum de la llei:
