
Transformant els entorns laborals: el camí cap a la igualtat amb el Reial decret 1026/2024
S’aprova un Reial Decret per avançar en els drets de les persones LGTBI en l’empresa
El passat 9 d’octubre de 2024 es va publicar el Reial decret 1026/2024, que representa una fita en la promoció de la igualtat i no discriminació cap a les persones LGTBI en l’àmbit laboral. Aquesta normativa desenvolupa les mesures contemplades i descrites en la Llei 4/2023, establint per a les empreses de més de cinquanta persones treballadores una sèrie d’obligacions específiques amb la finalitat de garantir que els entorns laborals siguin inclusius i lliures de discriminació. Aquestes mesures han de negociar-se i incorporar-se en els convenis col·lectius o acords d’empresa en un termini de tres mesos des de l’entrada en vigor de la norma, i han definit un contingut mínim de les mesures.
Aspectes claus del Pla LGTBI
Les mesures negociades en els Plans LGTBI han de tenir en compte els seguents punts:
- Igualtat de tracte i no discriminació: es fomentarà un entorn laboral inclusiu i s’eliminarà qualsevol forma de discriminació per orientació sexual, identitat o expressió de gènere.
- Accés a l’ocupació: s’assegurarà que els processos de selecció siguin objectius, per a garantir la igualtat d’oportunitats per a les persones LGTBI.
- Promoció professional: s’establiran criteris clars i basats en mèrits per al desenvolupament professional.
- Formació i sensibilització: les empreses han d’incloure mòduls formatius sobre drets LGTBI i fomentar l’ús de llenguatge inclusiu entre la plantilla.
- Beneficis socials i permisos: també és important garantir que els beneficis i permisos siguin accessibles per a totes les configuracions familiars.
- Entorns diversos i assegurances: es promou la diversitat en les plantilles i s’exigeix la creació de protocols contra l’assetjament cap a les persones LGTBI.
- Règim disciplinari: les empreses han d’incloure sancions específiques per a comportaments que atemptin contra la llibertat sexual, orientació o identitat de gènere.
El protocol contra l’assetjament cap a les persones LGTBI
Com s’esmenta en els dos últims aspectes comentats, una de les disposicions més rellevants és l’obligatorietat de comptar amb un protocol per a prevenir i actuar contra l’assetjament o la violència cap a les persones LGTBI. Aquest protocol ha d’aplicar-se no sols al personal de l’empresa, sinó també als proveïdors, clients i persones candidates en processos de selecció que interactuin amb l’empresa, com succeix amb el Protocol d’Assetjament Sexual. A més, l’incompliment d’aquestes obligacions pot ser considerat una infracció greu i estarà sancionat amb multes que oscil·len entre els 751 € i els 7.500 €
En conclusió:
Aquest Reial decret suposa un avanç significatiu cap a la igualtat en l’àmbit laboral, promovent un entorn més inclusiu i respectuós per a tots. Les empreses no sols han d’adaptar-se a aquestes obligacions per a evitar sancions, sinó també per a fomentar una cultura organitzativa que valori la diversitat i garanteixi un ambient laboral equitatiu i segur. L’adaptació a aquesta normativa brinda a les empreses una oportunitat per a liderar el canvi cap a una societat més justa i respectuosa amb la diversitat.